Τρίτη, 24 Απρίλιος 2018
Περιγραφή

Μπαίνοντας στη Μονή ο επισκέπτης αντικρίζει απέναντί του το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Είναι σκαλισμένο σε ξύλο  περασμένο με γύψο και από επάνω επίχρυση στρώση. Εντυπωσιακές είναι οι αναπαραστάσεις του (αμπέλια, λιοντάρια, λουλούδια κ.α). Πάνω  από την είσοδο του Ιερού δύο Άγγελοι κρατούν την εικόνα του Χριστού. Οι εικόνες του τέμπλου είναι ζωγραφισμένες πάνω σε ξύλο, οι οποίες όμως περιβάλλονται από άλλες μεταγενέστερες, ζωγραφισμένες πάνω σε τσίγκο. Τα καντήλια είναι κρεμασμένα από τέσσερα περιστέρια και άλλα δύο κρέμονται από ψηλά λες και κατεβαίνουν από τον ουρανό. Το χρυσοποίκιλτο σκαλιστό τέμπλο σε συνδυασμό με την εκπληκτική τοιχογραφία συνθέτουν μια μεγαλοπρεπή ατμόσφαιρα που συναρπάζει τον επισκέπτη.

Αριστερά του ο επισκέπτης βλέπει αναπαραστάσεις θαυμάτων του Χριστού καθώς και μαρτύρια κάποιων Αγίων, με σημαντικότερη ίσως αυτήν που εικονίζει το Μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης. Δεξιά του παρακολουθεί σε μοναδικές τοιχογραφίες, την πορεία του ανθρώπου από την δημιουργία του μέχρι και τις τελευταίες επιπτώσεις του προπατορικού αμαρτήματος. Ο δυτικός τοίχος καλύπτεται από την Σταύρωση και την Δευτέρα Παρουσία. Από τη μια μεριά είναι ο Παράδεισος κι από την άλλη η Κόλαση. Στο κέντρο είναι τοποθετημένος ο Ζυγός της Δικαιοσύνης, ο οποίος ζυγίζει τις καλές και τις κακές πράξεις των ανθρώπων και τους τιμωρεί ανάλογα. Όσοι έχουν περισσότερες καλές πράξεις πάνε στον κόλπο του Αβραάμ ενώ οι υπόλοιποι μπαίνουν στο Πύρινο Ποταμό και φτάνουν στα Καζάνια της Κόλασης.

Αν στρέψει ο επισκέπτης τα μάτια του προς τα επάνω, θα δει την εξής σπάνια τοιχογραφία: τον ζωδιακό κύκλο να περιβάλει την εικόνα του Χριστού. Γύρω από τον Ζωδιακό κύκλο απεικονίζεται ένα πλήθος με προσωπογραφίες, χαρακτηριστική αυτή του. Κάτω από τα στασίδια του δυτικού και του βόρειου τμήματος κυριαρχούν οι αναπαραστάσεις κολαζομένων με τις τιμωρίες που θα υποστούν όσοι υποπέσουν σε αμαρτήματα. Έτσι στα στασίδια του δυτικού τμήματος υπάρχουν ο που έκλεβε, ο που ενόθευε, ο που παραβίαζε τα οροθέσια, ενώ στο βόρειο τοίχο συνεχίζονται οι: προδότης, ζοριατής (φιλάργυρος), κοιμόμενος της Αργίας Κυριακής, φονέας, κλέπτης, μεθυστής. Ο καθένας από αυτούς τιμωρείται ανάλογα με τα αμαρτήματά του.

Από το κέντρο του Ναού αντικρίζει ψηλά τον Παντοκράτορα και μένει άναυδος. Απέναντι στο Ιερό, θαυμάζει την Αγία Τράπεζα-Επιτάφιο νιώθοντας την μεγαλοπρέπεια της Μονής. Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ο επισκοπικός θρόνος και κάτω από αυτόν ενώνονται δύο μεγάλα φίδια, ενώ η πιο σπάνια τοιχογραφία που δεσπόζει στο ιερό είναι του Δίκαιου Μελχισεδέμ. Ο χαμηλός φωτισμός από τα δύο μικρά παράθυρα μαζί με το τέμπλο, την Αγία Τράπεζα-Επιτάφιο, τις ατέλειωτες και απλές τοιχογραφίες μας ηρεμούν, διώχνοντας κάθε κακία από την ψυχή μας.


 

 

 

Copyright © 2009 Μονή Δεκούλου by E.Kelasidi

Joomla By - Joomla.org